//
you're reading...
Uncategorized

1874: Året da vitenskap og religion ble skilt i Norge.

Frisjøringen fra religionen to lang tid i Norge og. Fra steinalder til 1874. Så vi må gi araberne den tiden de trenger for å finne sin egen vei.

Rune Slagstad tar i denne kronikken, Vitenskapen, kallet og profesjonen, for seg teologifagets reise fra 1813 frem til i dag, og redegjør for forholdet mellom teori og praksis, yrke og kall.

Striden om historikeren Ernst Sars’ professorat ble et vendepunkt i så henseende. Sars’ professorale motstandere ble anført av Ernst Lochmann, professor i hygiene med epidemiologi (smittelære) som spesiale. Lochmann ville holde den positivistiske og ugudelige smittebærer unna Universitetet, men lyktes ikke: Sars ble på Stortingets initiativ professor i historie i 1874.

Utnevnelsen markerte Universitetets løsrivelse fra det teologiske overoppsyn; den innebar med kirkehistorikeren Einar Mollands formulering en prinsipiell anerkjennelse av Universitetets sekularisering.

Advertisements

About mortjac

Norwegian social entrepreneur, blogger&Swift programmer. PM for the OMG GL standard. Using #ULab to give #Villajoyosa sustainable tourism&tunable pipe organs.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

@mortjac

Advertisements
%d bloggers like this: